четверг, 30 апреля 2015 г.

Чорнобильський дзвін б’є за тими, кого вже нема



Чорнобиль…. Раніше це слово асоціювалося з чудовими краєвидами, щедро врожайними садами, багатими на ягоди та гриби лісами, а тепер – зі смертю, скаліченими долями,  аварією, відомою на весь світ…
25 квітня в стінах бібліотеки-філії № 19 зібралися читачі на захід  «Відлуння Чорнобиля», щоб вшанувати  ліквідаторів аварії на ЧАЕС та всіх тих, хто захистив світ від страшної біди ціною свого здоров’я та життя – Володимир Правик, Микола Ващук, Василь Ігнатенко, Віктор Кибенок,  Микола Титаренко, Володимир Тишура та ін.  Про неоціненну роль медиків у перші дні вибуху реактора на Чорнобильській атомній станції дізналися користувачі під час відіоперегляду «ЧАЕС 28 років після…».
Вірші у виконанні читачів та пісні ще раз нагадали про болісну, гірку, страшну дату для України, яка ще довго болітиме в наших серцях та матиме відгук у наступних поколіннях.


Вони ішли заради Перемоги…



Вшановуючи пам'ять загиблих воїнів Кіровоградщини на сході країни, бібліотекарі філії №19 створили патріотичну фотоекспозицію «В серці і в пам'яті», на якій розмістили архівний  та фото матеріали про сучасних героїв, які загинули, захищаючи Україну.
Ідея створення з'явилася тоді, коли інформації про загиблих героїв виявилося надто багато, щоб просто зберігати у тематичній папці, виникло бажання розповісти про них молоді. Фоторамки, каркас, кольорові символічні стрічки, які прикрашають експозицію, зроблені та підібрані власноручно.
 Жодного відвідувача не залишають байдужим героїчні вчинки молодих хлопців, життя яких обірвалося так рано.

Найбільше багатство – здоров’я!



Під девізом «Бути здоровим – здорово!» пройшов день інформації в бібліотеці-філії №19.
Наймолодшим читача бібліотекарі розповіли про основні правила довголіття та складові здоров’я, подарувавши на згадку пам’ятку «Найбільше багатство – здоров’я».
Підлітки переглянули відеоролики «14 фактів про  здоров’я» та «Бережи здоров’я змолоду!». З лікувальними властивостями природи, а саме рослинами, водою, які мають велику перевагу перед багатьма іншими видами, познайомилися читачі під час огляду книжкової виставки «Щоб послала доля на віки здоров’я». Виявляється, що тримаючи вдома тварину, ви маєте особистого «терапевта», який піднімає настрій, заспокоює та знижує роздратованість. Зміцнити імунну систему, побороти стрес та поліпшити пам’ять може й улюблене хобі, наголосили бібліотекарі.
Не залишили поза увагою бібліотекарі батьків, презентуючи їм пам’ятку «Абетка безпеки», яка містить певні поради, щодо безпеки малюка вдома. Також розповіли дорослим  про техніку «Мандали» як одну з проективних ідей  для діагностики стану людини, як засіб екстреної психічної допомоги.


пятница, 3 апреля 2015 г.

Книга єднає!



Білосніжку, Мальвіну, Червону Шапочку, Мушкетерів, розбійників та багатьох інших казкових героїв можна було зустріти на святі читацьких талантів «Читай-фест», який об’єднав любителів книги з 20-ти бібліотек міста.
На фестивалі були і читачі бібліотеки-філії №19. «Ми прийшли на свято у костюмах улюблених персонажів, щоб дарувати дітям радість» - стверджували вони. До фесту долучився аматорський хореографічний колектив «Діти сонця» з виступом «Україна це – ми!».













Автостоп Книжковою Галактикою



Творчо підійшли бібліотекарі філії №19 до проведення заходів протягом тижня дитячого читання, який тривав з 18-го березня по 2-ге квітня. Читачі різного шкільного віку відвідали незвичні книжкові планети: побували на планеті арабської літератури, німецьких казок, української дитячої та пригодницької англійської літератури, а також на мультпланеті Волта Діснея. На дітей чекали різні захопливі пригоди: вони здавали іспит на кмітливість «У незвичайній лісовій школі», пригадуючи твори В. Нестайка; мандрували слідами бременських музик; відгадували подарунки, які принесли казкові герої на День народження віслюку Іа «Подарунок другу на іменини» (заочна вікторина); приміряли костюми відомих героїв арабських казок у літературній фотостудії «Алі-баба і Ко». Остання планета здивувала масштабами та величчю Діснейпарку, який об’єднав багатьох улюблених мультгероїв малечі («Фабрика чудес» - інтрнет-мандрівка).
Фінішем тижня дитячого читання став «Читай-фест», який об’єднав усіх любителів книги та читання 20-ти бібліотек міста.