четверг, 29 октября 2015 г.

Сила нескорених

Нещодавно в Україні відбулась прем’єра документального фільму «Рейд», який присвячений подвигам українських десантників під час воєнних дій на Донбасі. Бібліотекарі філії №19 Кіровоградської МЦБС також мали можливість презентувати цю кінокартину своїм користувачам. Зібралось немало охочих дізнатись про подробиці героїчних операцій військовослужбовців Збройних сил та події, які відбулись після наступу регулярної російської армії у серпні минулого року. Читачі бібліотеки довідались про буремні  ночі з 24 на 25 серпня 2014 року, коли під загрозою військових дій опинились мирні українські міста Маріуполь та Харків. Фільм насичений коментарями військових, які безпосередньо знаходились у зоні бойових дій.

Фільм «Рейд» – це реальна історія мужності українських воїнів, які здійснили найдовший у світовій історії рейд у тилу ворога.

вторник, 27 октября 2015 г.

У пам'яті назавжди…



Вшанувати пам'ять про тих, хто рятував рідну землю і приніс Перемогу Україні над німецько-фашистськими окупантами запросили читачів бібліотекарі філії №19 на захід «Стежками слави й мужності». Цими останніми днями жовтня український народ відзначає 71-у річницю звільнення Батьківщини від фашистських загарбників. Діти з цікавістю переглянули відеосюжет «Визволення України» та дізналися про мужність і героїзм, виявлений під час воєнних дій нашими співвітчизниками – від солдата до полководця, та ціну, якою дісталася вимріяна Перемога. А це більше 5,5млн. загиблих, у тому числі 4 млн. мирного населення, 2,2 млн. остарбайтерів.
Ми впевнені, такі зустрічі виховують патріотизм, повагу до ветеранів війни, сприяють збереженню пам’яті про загиблих воїнів, жертв Другої світової війни. 

суббота, 24 октября 2015 г.

Не бійтесь заглядати у словник…



Як побудована енциклопедія, які бувають довідники, що вміють словники дізнавалися читачі бібліотеки-філії №19 в ігровій формі під час заходу « Хто про все нам розповість?». Знайомство з друкованим виданням бібліотекарі почали з «книжкового спорядження», закріплюючі свої знання,  діти шукали суперобкладинку, колонтитул, франтиспис, колонлінійку  під час різноманітних конкурсів: «Позмагаймося», «Відшукай», «З’ясуй».
Показавши різновид сучасних довідкових видань, бібліотекарі наголосили, що книги можуть бути найкращими вчителями та помічниками для найдопитливіших. Навички користування енциклопедичними виданнями читачі повторювали під час групових завдань «Подорож до словника», «Скажи одним словом», «Перевір орфограму», «Розтлумач слово».







пятница, 16 октября 2015 г.

З козаків візьмемо приклад



В рамках співпраці з бібліотекою школи-гімназії №31 був проведений День українського козацтва «Хай з козачка виросте козак!»
Школярі могли познайомитися з книжковою виставкою «Козацька слава України» та прослухали детальний її огляд. Було застосовано цікаву форму закріплення знань, коли діти на плакаті з зображенням козаків могли ще дописати коротку характеристику козацького побуту, а інформацію про це їм надали в театральній мініатюрі учні старших класів.
Як нащадки козаків, діти не могли обійтися без змагань. Два «куреня» на чолі з відважними отаманами мірялися силами, шукали вірного шляху в грі «Переплутанки», вправлялися на швидкість у складанні пазлів на тему козацтва. При цьому проявляли кмітливість, завзятість і гарні знання козацького минулого нашого народу.


четверг, 15 октября 2015 г.

День героя



З нагоди свята захисників України бібліотекарі філії №19 провели День героя «Дякуємо за життя!», запросивши дійсно героїв нашого часу, а саме – майора міліції Дмитра Худенка начальника штабу Кіровоградського міського відділу міліції, майора міліції Віталія Бондюка помічника начальника оперативно-чергової частини штабу Кіровоградського міського відділу, солдата Олександра Давиденка та знаного в місті волонтера громадської організації «Спільні сили» Андрія Гобу. Вони розповіли молоді про свої бойові дороги та побратимів, ділилися враженнями від пережитого та побаченого, відповідали на численні питання читачів, які викликало аматорське відео зняте на передовій.
Звучали проникливі вірші про сучасну долю України в нелегкий для неї час та ліричні пісні «Обійми мене»,«Ідемо, ідемо!» у виконанні спеціальної гості дня – Марії Моренко, дівчини, яка своєю творчістю допомагає підтримувати бойовий дух наших солдатів та бере участь у благочинних концертах.
Бібліотекарі отримали дорогоцінний подарунок – бойовий прапор з підписами бійців, які проходили в зону АТО через блокпост, на якому герої зустрічі виконували свій обов'язок захисника Батьківщини.

Хай буде мир!



Читачі бібліотеки-філії №19 провели разом  з воїнами-земляками учасниками АТО  та волонтерами громадської організація  «Спільні сили» акцію «Мирне небо»,  запустивши  в повітря зелені ліхтарики як символ щирого почуття вдячності за мирне та чисте  небо і спокій на нашій Кіровоградській землі.