вторник, 12 января 2016 г.

Не гасне вогонь пам'яті



8 січня для нас особлива дата – це день звільнення рідного міста від фашистських загарбників, окупація якого тривала з серпня 1941 року. Важливий внесок у звільнення міста внесли підпільні організації, партизанські загони, диверсійні групи, створені на території області під керівництвом М.М. Скирди та П.К. Василини.
Чотири дні велися запеклі бої військами 2-го Українського фронту за місто, що було важливим опорним пунктом німецької оборони. Бібліотекарі-філії №19 Кіровоградської МЦБС розповіли про ці події та показали документальні відео під час заходу «Хай буде пам’ять незгасима!».
Знову і знову подумки повертаємося до минулого. Без минулого немає майбутнього. Повертаємося не тільки тому, що пережите залишає невиправний слід у пам'яті, але і для того, щоб донести героїчні сторінки історії України юному поколінню. Щоб увиразнити нашу пам'ять про Другу Світову війну, не розгубити її в скороминучих і розтривожених буднях сьогодення.

Віншую, пане господарю!



Різдвяні свята – магічний час для кожного українця, їх обожнюють як дітлахи, так і дорослі. Прийнято ходити один до одного в гості, нести «вечерю», кликати рідних та близьких до себе, обов’язковим елементом народних звичаїв є вітання господарів колядками та щедрівками. Бібліотекарі-філії №19 Кіровоградської МЦБС вже традиційно вітали найстарших читачів бібліотеки під час віншування «Відчиняйте, люди, хату – прийшов щедрик щедрувати!».
Працівники книгозбірні разом з дітлахами бажали міцного здоров’я, миру, достатку, врожаю людям старшого покоління, виконуючи вітальні колядки та щедрівки. Господарі за гарне виконання частували малечу цукерками, калачами, печивом та фруктами. Бібліотекарі не забули і про самотніх людей та ветеранів, привітали з різдвяними святами не лише добрими словами, а й невеликими подарунками.
Маленькі читачі дізнались про народні звичаї та обряди, безпосередньо долучились до традицій українського народу та лишились задоволені отриманими смаколиками та весело проведеному часу. А господарі, які зустрічали колядників, запрошували і наступного року до себе.

пятница, 8 января 2016 г.

Мережевий етикет

Щоб запобігти грубій поведінці із співрозмовниками, загрозам, хамству потрібно кожному користувачеві знати заповіді мережевого етикету. Саме їм вчили читачів-новачків у бібліотеці-філії №19 під час заходу «Я в реалі – ти у віртуалі!». Діти переглянули навчальний мультфільм про вміння слухати інших, уявили себе дослідником Робертом Бардом, який шість місяців прожив в Антарктиді один.

Інтерактивна гра «Чарівні слова» показала, які  ввічливі слова доречно вживати в тій чи іншій ситуації. Бліц-турнір «Ввічливо – неввічливо» пройшов жваво: діти з задоволенням наводили приклади правил етикету у конкретній ситуації, називали основні порушення  «нетикету»: використання ненормативної лексики, розсилка приватних повідомлень, розмови на непередбачувані теми. А театральний етюд «На добрий привіт – добра відповідь!» довів, що потрібно кожному поводити себе коректно, навіть, спілкуючись в Інтернеті.