вторник, 29 марта 2016 г.

Весняна книгоманія



Весела компанія, вільний час та знання книжок – ось що потрібно було, щоб отримати перемогу у незвичній, але, як виявилося дуже цікавій грі – флешбук, яку провели бібліотекарі філії №19 під час тижня дитячого читання.
Дві команди гравців, а це були «Блискавки» та «Хмаринки», по черзі крутили стрілку ігрового кола, яке було поділено на вісім секторів, які мали кольори веселки. За кожним сектором було закріплено вісім запитань, вірна відповідь приносила команді один жетон.  Сектор «Веселка» складався зі складніших питань, відповідь які приносила команді 5 жетонів, а у разі програшу бали нараховувалися команді суперників.
Змагаючись, гравцям довелося пригадувати імена літературних персонажів («Книжковий гід»), порівнювати казкові речі з сучасними технічними винаходами («Відділ таємниць»), чаклувати («Стань чарівником»), відновлювати сюжети відомих літературних творів («Казковий потяг») та брати інтерв’ю у багатьох казкових персонажів. Складні запитання червоного сектора «Спляча борода» та сектора «Веселка» легко подолали гравці обох команд. Гра виявилася захоплююча та цікава, напругу додав ще й розподіл гравців, а саме, дівчатка проти хлопчиків.
Переможці гри визначалися у двох номінаціях: «Найбільша веселка» та «Найяскравіша веселка». Найбільше фішок різних кольорів отримали дівчатка, здобувши перемогу в номінації «Найяскравіша веселка», а хлопчики відповіли на максимальну кількість запитань, тому перемогли в номінації «Найбільша веселка».




среда, 23 марта 2016 г.

Місце зустрічі - бібліотека!

Запрошуємо змістовно та цікаво з друзями провести тиждень у бібліотеці! Тебе чекають веселі конкурси, інтелектуальні ігри та літературні змагання.


суббота, 19 марта 2016 г.

Казка збирає друзів


Якщо ти нудьгуєш! Збирай команду та пригодь позмагатися в  різноманітних конкурсах  та літературних іграх,  які відбудуться протягом наступного тижня в бібліотеці-філії №19 в рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання.

Україна надзвичайна

В рамках заходів на виконання концепції державної мовної політики та на підтримку української національної ідентичності в бібліотеці-філії №19 проведений огляд панорамної книжкової виставки «Україна – надзвичайна»
Україна… Золота, чарівна сторона. Земля рясно уквітчана, зеленню закосичена, має багате і славне минуле. Україна з надією дивиться у майбутнє. Найцікавіше про нашу країну – читай, знай і шануй свій рідний край : такий лейтмотив огляду.
Читачам була надана інформація про книги на виставці в залежності з її розділами, але в ракурсі саме надзвичайності. Якщо це розділ «Краса та загадковість Батьківщини», то тут надана інформація про унікальні географічні об’єкти, наприклад, Олешківську пустелю – одну з найбільших у Європі, або єдину в світі підводну річку в Чорному морі.
В послідуючих розділах: «Мистецький вінок України», «Натхнення джерело – батьківська земля» та «Спортивні вершини України» представлені книги про надзвичайно талановитих всесвітньо відомих українських митців, письменників та спортсменів , що прославили нашу Батьківщину.

 Увагу читачів привернули цікаві фото, цитати, рекомендаційний та  WEB списки. 

среда, 9 марта 2016 г.

З Шевченком у серці


Минуло 202 роки від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – великого поета, генія українського народу. Кобзар вніс неоціненний вклад  у духовну скарбницю людства, без його імені не можна уявити нашої літератури, нашої культури, нашої країни.
Скільки часу минуло, а творчість Шевченка актуальна й нині, його слово живе між нами, живе у наших думах, наших серцях. Українці щороку до дня народження кладуть квіти до численних пам’ятників поета, бібліотеки та школи проводять вечори поезії, конкурси читців, організовують різноманітні заходи, присвячені творчості автора. Композитори кладуть все більше віршів на музику, художники створюють нові картини з ним, осучаснюючи образ великого Пророка. Шевченкове слово генетично закладене у нашу пам’ять, він наша мудрість, наша сила, наша душа.
До дня народження поета бібліотекарі філії №19 Кіровоградської МЦБС вирішили створити незвичайний відеомарафон «Маєш «Кобзар» – виходь в народ!», в якому взяли участь читачі книгозбірні. Учасники марафону – це читачі різного віку, різних поглядів та професій, але яким небайдуже слово Шевченка. Знімали бібліотекарі поему «Кавказ» як на місцях роботи, так і в бібліотеці й просто на вулиці. Вихователі та вчителі, продавці та аптекарі, працівники пральні та галереї, бібліотекарі та музиканти, бухгалтери та журналісти,студенти та письменники,учні та дошкільнята, загалом 27 учасників та майже 300 глядачів зйомок.
9-го березня відеоролик презентували у приміщені книгозбірні, де були присутні учасники відеомарафону, читачі та гості бібліотеки, а пізніше буде показано в школах та дошкільних закладах, які долучились до його створення.
Всі бажаючі зможуть переглянути відео на сторінці бібліотеки в контакті, в групі на фейсбуці та на YouTube за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=wso1tM5rkNI&feature=youtu.be .



пятница, 4 марта 2016 г.

Енциклопедичні грінки

Величезні скарби людської думки зібрані в книгах. Надійним помічником в океані знань є довідкові видання, яким була присвячена гра-знайомство «Зустріч з книгами-«всезнайками», що провели для читачів бібліотекарі філії №19. Діти довідалися про сучасні українські видавництва, які створюють змістовні ілюстровані енциклопедичні видання з різних тем, навчилися користуватися допоміжним апаратом книги (алфавітним та предметним покажчиками, змістом) для швидкого пошуку інформації та дізналися про різновиди довідкових видань. Набуті знання закріплювали під час різноманітних конкурсів: «випікали» енциклопедичні грінки, шукали вихід під час інтерактивної гри «Всезнайки», працювали з різними енциклопедіями в рамках практичної роботи «Коло знань». Інтелектуальні конкурси змінювалися веселими завданнями: фізкультхвилинка для розуму, вікторина та казкова котовасія, - які додавали настрою та сміху, тому  охочих прийняти участь було дуже багато. Бібліотечне домашнє завдання взялися виконувати читачі охоче, тому що його тема – «Дізнатися більше про домашнього улюбленця».

Об'єднаймо Україну Шевченковим словом



У середу, 9 березня, 0 14 годині в бібліотеці-філії №19 Кіровоградської МЦБС відбудеться презентація фільму до дня народження Тараса Григоровича шевченка "Маєш "Кобзар" - виходь в народ!".



среда, 2 марта 2016 г.

Запрошуємо на розмову про літературу довідкову


Правопорушника знайдено! або Як великий детектив злочин розкрив

Традиційно в кінці лютого бібліотеки обирають кращих читачів року в рамках Всеукраїнського проекту «Книгоманія», які будуть ще змагатися в міському та обласному турах конкурсу. Цього року бібліотекарі філії №19 вирішили відійти від сталих форм проведення змагань і відкрили детективну агенцію «Холмс і К◦» та запросили читачів позмагатися за титул «Кращий детектив 2016 року». Чому саме така форма? Тому що інтрига, незаперечна логіка, дивовижна спостережливість, притаманна детективам, так вабить сучасних читачів-підлітків і саме в цьому році видатному літературному персонажу, якого вигадав Артур Конан Дойл – Шерлоку Холмсу виповнюється 125 років.

 Гравці-нишпорки, а таких виявилося дуже багато, змагалися в різних конкурсах, здійснюючи пошуково-слідчу діяльність: оглядали місце злочину «Стався злочин», аналізували докази, опитували свідків «Торохтіла Солоха, як діжка з горохом» та складали фотороботи злочинців «Їх розшукують!», розшукували тих, хто надсилав SMS-листи з погрозами. Солодкі жетони за кожну вірну відповідь – найкраща нагорода за знання.