суббота, 23 апреля 2016 г.

Чорнобиль в серці України, а слід його по всій землі

До 30-ї річниці ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС бібліотекарі-філії №19 Кіровоградської МЦБС провели захід «Гіркий подих чорного полину».
Читачам розповіли про  жахливу аварію, яка сталася на атомній електростанції 26 квітня 1986 року і є найбільшою техногенною катастрофою сучасності.
Вразили слухачів масштаби та наслідки вибуху четвертого реактору, які перевершили, навіть, Хіросіму. Радіаційного забруднення в наслідку аварії  зазнала не лише Україна, а й Білорусія, Румунія, Фінляндія, Швеція  та схід США. Переглянувши документальний фільм «Чорнобиль: хроніка мовчання», вшанували хвилиною пам'яті усіх загиблих, хто ціною власного життя дав шанс на життя мільйонів, чий героїзм та відвага – приклад для наступних поколінь. Пам'ятаймо про них і робімо все, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка Полин. Урятований світ – найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Вічна пам'ять героям, серед яких Леонід Телятніков, Леонід Топтунов, Валерій Ходемчук, Анатолій Ситніков, Олександр Новиков, Микола Ващук, Володимир Правик, Віктор Кібенко, Володимир Тишура, Микола Тищенко.

пятница, 15 апреля 2016 г.

День бібліографії з англійським акцентом

У наш час знання англійської мови – вже не примха чи хобі, а часто – необхідність. І закладати підґрунтя майбутнього володіння мовою слід якомога раніше, використовуючи колосальну здібність дітей до вивчення мов, на цьому наголосили бібліотекарі під час дня бібліографії «Диво, ім'я якому книга!». Цього року день пройшов під гаслом «Вчимо англійську легко!».
            Бібліотекарі протягом насиченого дня познайомили читачів з видами перекладних словників та навчали ними користуватися, закріплюючи набуті знання під час практичних занять ««Vocabulary» та «Translator». Презентували яскраві періодичні видання для дітей різного віку англійською мовою – «English teen club» та «Posnayko».
            Також не обминули увагою працівники книгозбірні батьків малят, яким запропонували познайомитися з добіркою навчальних книг «Крок до школи. Вчимо англійську без проблем», які в доступній та цікавій формі, за допомогою ігрових завдань, знайомлять дитину з англійськими словами та сталими виразами, а поділ лексики за видами, наявність фонетичної транскрипції роблять користування виданнями не лише зручними, а й максимально ефективним.

Фанатів Уолта Діснея чекала захоплююча подорож сторінками улюблених книжок, але цього разу з адаптованим перекладом англійською мовою, яку підготували бібліотекарі «Fairytale fo little girls and boys!».

суббота, 9 апреля 2016 г.

Книгоманія -2016 по-кіровоградські

Читачі бібліотеки-філії №19 долучилися до всеукраїнського конкурсу "Книгоманія -2016", другий тур серед бібліотек Кіровоградської МЦБС пройшов 8 квітня біля стін міської ради. Титул "Найкращого читача бібліотеки" захищала Чабаненко Діана, презентувавши книгу відомого англійського письменника Л.Керролла "Аліса в Задзеркаллі". Її підтримали учасники клубу "Веселих пізнайок і допитливих Чомучок",  зігравши героїв фантастичної казки: поспішаючого Кролика, чудернацького Шляпника, допитливу Мишу, шахову Королеву та Кота з чарівною посмішкою.
















четверг, 7 апреля 2016 г.

Вибирай переможця!

Увага! Всеукраїнський конкурс дитячого читання "Книгоманія-2016" триває! Фінал другого міського етапу відбудеться 8 квітня на площі біля міської ради.
Шановні кіровоградці, у вас є чудова нагода долучитись до наймасштабнішого конкурсу дитячого читання в Україні та вибрати найкращого читача нашого міста!
Онлайн голосування за переможця буде відкрито на сайтах та блогах бібліотек Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи з 15.00 8 квітня по 15.00 9 квітня.




Чекаємо на Ваш голос!

пятница, 1 апреля 2016 г.

Єднаймо сонячні думки, читаймо книги залюбки!

Захопити, здивувати сучасного читача надзвичайно складно, оскільки існує багато різноманітних розваг. Але діти не даремно збираються разом у вільну хвилину саме в бібліотеці, тому що їм не вистачає дружнього спілкування та командної гри. На це бібліотекарі звернули увагу під час підготовки до тижня дитячого читання, зробивши акцент на групових змаганнях та інтелектуальних іграх, при цьому застосувавши інноваційні форми – літературні пазли, bookкрос та флешbook, які ще не знайомі читачам.Тиждень виявився насиченим та цікавим.
Бібліотекарі зібрали усіх вусатих та пухнастих героїв улюблених дитячих книг на котофотовернісаж «З якої казки?».
Книгомани активно пропонували найкращі, на їх думку, літературні твори своїм друзям під час bookкросу «Прочитай! Мені сподобалося!» та висловлювали думки з приводу «Читай, щоб…», які прикрасили дерево побажань.  Найоригінальніші з них – «Читай, щоб було про що розмовляти з друзями!» та «Читай, щоб бути щасливим!».
Веселою компанією складали літературні пазли «Поверни героя до книги!», поєднуючи персонажів та авторів, які їх вигадали.
Молодших читачів чекала захоплююча мандрівка відділами бібліотеки  «Завітай у світ книжковий, дивовижний і казковий!» та знайомство з найтовщими та найменшими, великими та дрібними бібліотечними скарбами. Більше сотні першокласників вперше познайомилися з бібліотекою.
А у гри флешbook «Кольори ювілейних книжок», в яку навчили грати бібліотекарі, з’явилося дуже багато прихильників серед читачів книгозбірні. Дві команди гравців, а це були «Блискавки» та «Хмаринки», по черзі крутили стрілку ігрового кола, яке було поділено на вісім кольорових веселкових секторів. За кожним сектором було закріплено вісім запитань, вірна відповідь приносила команді один жетон. Найважчий сектор «Веселка» приносив команді 5 жетонів, а у разі програшу бали нараховувалися команді суперників.
Змагаючись, гравцям довелося пригадувати імена літературних персонажів («Книжковий гід»), порівнювати казкові речі з сучасними технічними винаходами («Відділ таємниць»), чаклувати («Стань чарівником»), відновлювати сюжети відомих літературних творів («Казковий потяг») та брати інтерв’ю у багатьох казкових персонажів.  Складні запитання червоного сектора «Спляча борода» та сектора «Веселка» легко подолали гравці обох команд. Гра виявилася захоплююча та цікава, напругу додав ще й розподіл гравців, а саме, дівчатка проти хлопчиків.
Переможці гри визначалися у двох номінаціях: «Найбільша веселка» та «Найяскравіша веселка». Найбільше фішок різних кольорів отримали дівчатка, здобувши перемогу в номінації «Найяскравіша веселка», а хлопчики відповіли на максимальну кількість запитань, тому перемогли в номінації «Найбільша веселка».

Загалом протягом тижня більше 300 дітей взяли участь у різноманітних бібліотечних заходах.