четверг, 29 сентября 2016 г.

Бабин Яр: Без права на забуття

Пам'яті  жертв  масових розстрілів нацистськими окупантами в Бабиному Яру бібліотекарі філії №19 Кіровоградської МЦБС присвятили відеореквієм «Бабин Яр: Без права на забуття». Читачі дізналися про трагічні події в Бабиному Яру з вересня 1941 року до кінця вересня 1943-го, який став місцем регулярних розстрілів і захоронень євреїв, ромів, військовополонених та мирних жителів Києва нацистськими окупантами. Шокували глядачів історичні факти документального відеофільму «Бабин Яр», який став братською могилою для 100 тисячі громадян та полонених.



вторник, 20 сентября 2016 г.

Великий українець

У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, до таких велетнів української національної культури, політичної думки і дії останніх двох століть безперечно належать Тарас Шевченко, Іван Франко та Михайло Грушевський. Саме з їхніми іменами, творчою спадщиною насамперед пов'язані ідеї відродження української культури, науки, громадської думки, історичної свідомості й національної гідності народу.
З багаторічного небуття повертається не тільки ім’я Михайла Грушевського, а й його безцінний історичний досвід, зневажати який ми просто не маємо права. На цьому наголосили бібліотекарі філії №19 під час презентації інформаційного дос'є «Михайло Грушевський – історик і будівничий нації». Михайло Грушевський – це вчений світового рівня, творча спадщина якого вражає своїм тематичним діапазоном, енциклопедичною фундаментальністю. Його перу належать близько двох тисяч праць з історії, соціології, літератури, етнографії, фольклору, які варті уваги наступних поколінь.


среда, 14 сентября 2016 г.

Економимо енергію

Сьогодні  проблема енергозбереження займає одну з ключових позицій у будь-якій родині. Ощадливе ставлення до використання енергоресурсів та підвищення культури їх споживання в кожній оселі  є запорукою енергозбереження держави в цілому.

З огляду на це бібліотекарі філії №19 запросили читачів на захід «Альтернативні джерела енергії», щоб розповісти про сучасні винаходи людства, які дозволяють використовувати нові джерела енергії, щоб зекономити. Школярі дізналися про принципи роботи сонячних та вітрових електростанцій, теплових помп, які генерують енергію сонця, вітру, землі в електричну енергію. Здивування та захоплення слухачів викликав «Розумний» дім з інтелектуальною системою керування, а відеоролик «Енергія майбутнього» дозволив побачити енергоносії   майбутнього. 


вторник, 13 сентября 2016 г.

Варіації про місто...

Чи сприймали ви колись музику чи поезію наживо, сидячи на вулиці із заплющеними очима? Це відчуття єднання з прекрасним, одночасно з природою та мистецтвом, передати яке словами дуже важко. Унікальна форма «театру вух» прийшла до нашого міста цього літа разом зі «Стихійними читаннями#Повітря» та «Стихійними читаннями#Мости». А вперше була оцінена не лише дорослими, а й дітьми – учасниками заходу «Зіграй мені мелодію любові – ту, без якої холодно словам», який організували бібліотекарі філії №19.
Читачі книгозбірні отримали можливість послухати вірші відомих земляків та у виконанні самого автора – письменника та музиканта Кирила Поліщука. Прозвучали пісні на слова Артема Луценка та Ольги Алєксєєнко. Також на заході відбулась невеличка презентація новинки у бібліотеці – дебютної збірки віршів поетеси Наталі Нічишиної «Порятунок». Окрім поетичних збірок, були представлені видання про місто, а саме серія книг від видавництва «Імекс-ЛТД» – «Кіровоградщина у дзеркалі часу».


Юні читачі бібліотеки із цікавістю долучились до незвичного заходу на свіжому повітрі, зауважили, що в такій атмосфері вірші та пісні сприймаються геть по-іншому, поєднуються із звучанням природи – шелестом листя, подувом вітру та звуками міста. 

среда, 7 сентября 2016 г.

Бібліотека запрошує на свято міста!

Бібліотека-філія №19 запрошує на захід, присвячений рідному місту. Чарівна музика, чудова поезія, унікальний театр вух, а також учасники проекту "Стихійні читання#Мости" - все це для читачів та гостей книгозбірні. 
Коли: 9 вересня о 14.00 
Де: Бібліотека-філія №19 (вул. Героїв України, 12, к.4)