вторник, 25 октября 2016 г.

Талісман на удачу власноруч

Обереги або берегині – це давні добрі символи. З їхньою допомогою народ зберігає свою родовідну пам’ять, історію, культуру. Наші давні предки поклонялися природі та вірили в існування добрих і злих сил. Намагаючись оберегти себевід зла, люди створили цілу систему оберегів, які мали захищати їх світ від негараздів: нечисті, нещастя, злиднів, захворювань, поганого врожаю тощо. Оберіг призначений для того, щоб створити захисне поле між своїм власником і небезпекою, магічно захистити його, зробити невидимим і невразливим до неї.
Нині прикрашати свої будинки оберегами вже не тільки традиція, а й певна модна тенденція.Бібліотекарі філії №19 влаштували креатив-майстерню «Підкова на щастя» для своїх юних читачів, під час якої показали найпопулярніші українські обереги, розповіли про значення символів, навчили створювати один із найбільш популярних талісманів на удачу – підкову. Наші предки вважали, що якщо прибити підкову над дверима, то вона принесе в дім добробут, багатство, удачу і захистить від сварок та хвороб членів родини.
Підкови, виготовлені власноруч, діти декорували природними компонентами, надаючи оберегу древнього символічного значення. Наприклад, прикрашений талісман горохом чи квасолею, символізує добробут, пшоном – багатство, кукурудзою або горіхом – здоров’я, насінням гарбуза – родючість, гречкою – домашній затишок, безсмертником – довголіття, амак та часник на підкові відганяють від дому біду та захищають від наврочень.

Кожен учасник майстерні створив власний неповторний оберіг. І якою б не вийшла підкова, головне, щоб вона була зроблена з чистими світлими думками, тоді вона стане сильним магічним захисником дому.

четверг, 20 октября 2016 г.

Оберег власноруч

Як  із чого створити оберег дізнайся більше під час креатив-майстерні "Підкова на щастя", яка відбудеться 22 жовтня о 14 годині в приміщенні бібліотеки за адресою: вулиця Героїв України, 12 корпус 4.


понедельник, 17 октября 2016 г.

Хай не буде переводу Козацькому роду!

Як часто ми чуємо вислови: «козацька відвага», «козацька мужність», «козацькі закони»…Хто ж вони, оті козаки? Якими були? Яка їхня роль в історії нашої держави?
Про гордих синів вільних степів, безмежно сміливих, витривалих, вольових, вірних у дружбі і безпощадних до ворогів, зі своїми цікавими та оригінальними звичаями дізнавалися читачі бібліотеки-філії №19 під час козацьких розваг «В єдності сила народу!».
Виборюючи почесне звання «Козак», діти змагалися в різноманітних конкурсах, демонструючи взаємодопомогу, братнє ставлення один до одного, кмітливість та винахідливість – кращі риси справжніх гордих козаків. Гравців, а це були козачата двох куренів – Крутивус та Підіпригора, чекали складні випробування: їм довелося мірятися силою («Як козаки силою вихвалялися»), визволяти дівчат з полону, писати листа Султану («Як козаки листа писали»), рибалити та «варити» борщ. Подолавши усі перепони діти отримали почесне звання «Козак» та козацькі титули – «Найдужчий», «Найкмітливіший», «Найшвидший», «Найсміливіший», «Найрозумніший».

Козацьке лицарство, закони Запорізької Січі – одна з найбільш славетних сторінок нашої історії, якою ми пишаємося, і кожен справжній українець прагне успадкувати все найкраще від наших гордих волелюбних предків.

суббота, 8 октября 2016 г.

Де найкращі козаки?!

Бібліотека-філія №19 запрошує на козацькі розваги "В єдності сила народу!", які відбудуться 12 жовтня об 11 годині в приміщенні бібліотеки за адресою: вулиця Героїв України, 12,  корпус 4.

пятница, 7 октября 2016 г.

Довідковий словограй

У бібліотеці-філії №19 відбувся турнір серед знавців бібліографії за звання «Магістр інформаційного пошуку». Претенденти, а це були учні 6 класу школи-гімназії №31,  змагалися в різноманітних конкурсах, демонструючи швидкість, ерудицію та знання.

Запитання були побудовані таким чином, що школярам довелося показати свої знання в користуванні різноманітною довідковою літературою: енциклопедіями, довідниками,  словниками.  В нагоді читачам стали  «Словник  анонімів» під час батлу «Найрозумніший саме я!», «Тлумачний словник» під час мовознавчої естафети «Знаю найбільше» та універсальні словники під час довідкового асорті «Скажи без затримки»,  в яких гравці легко та швидко орієнтувалися, демонструючи навички користування сучасними енциклопедичними виданнями. Найскладнішим для підлітків виявилося завдання «Правда чи ні?».  Потрібно було порівняти свої відповіді з даними  Всесвітньої мережі, ось тут і випливали помилки. Виконуючи це завдання,  діти з'ясували, що корисніше  та достовірніше під час виконання домашніх завдань  мати під рукою саме довідкову літературу, якої в бібліотеці вдосталь.

четверг, 6 октября 2016 г.

Чарівна планета на ім'я Бібліотека



Бібліотечна планета – яскрава зірка, яка живе своїм незвичним, колоритним життям, тут панує дитячий сміх та веселий гомін, вона весь час змінюється, тому що змінюється світ. Змінюються бібліотекарі, володарі книжкових полиць та каталогів, сьогодні вони - аніматори, психологи, режисери, комп'ютерні віртуози, дипломовані спеціалісти…
До Дня відкритих дверей «На крилах Всесвіту планета – на ім'я Бібліотека» бібліотекарі філії №19 оголосили on-line голосування в соціальних мережах та на блозі «Бібліознайка», щоб дізнатися як змінився імідж бібліотекаря і з якими професіями асоціюють читачі бібліокнягинь.
Малюків вихованців дитячого садочку №62 чекала захоплююча подорож відділами бібліотеки та книгосховищами, вони дізналися про різні форми книги: книги-театр, книги-подушки, книги-велетні та ліліпути, переглянули повчальні відеоуроки тітоньки Сови, про те, як потрібно поводитися з книгою та відповідали на запитання Червоної шапочки, мандруючи українськими казками.
Вже стало бібліотечною традицією напередодні професійного свята надавати можливість  усім охочим, а таких виявилось цього року багато, відчути себе справжнім бібліотекарем,  хоч і лише 1 годину. Вони рекомендували та записували книги, як дітям так і дорослим, оформлювали реферати, виконували складні довідки та допомагали школярам розібратися з домашніми завданнями. Таким чином одночасно в усіх відділах бібліотеки працювало чотири аматора-бібліотекаря, а загалом 28 читачів найближче познайомилося з дивовижною професію «душі аптекар – бібліотекар».  
Не залишилися без уваги і працівники книгозбірні, для них протягом дня звучали побажання, привітання та чекали дарунки осені від вдячних читачів у Кошику побажань.

вторник, 4 октября 2016 г.

Вулична PR-кампанія

  
Бібліотека-філія №19 добре знана серед жителів мікрорайону Космонавтів, тому  що працює для громади вже 35 років. Сьогодні це інформаційно обладнаний центр, який має комп'ютерну техніку підключену до всесвітньої мережі Інтернет і є єдиним осередком безкоштовних інформаційних послуг.  Але чи знають про  всі можливості сучасної бібліотеки діти та дорослі? Дізнатися про це вирішили бібліотекарі.

«Ви ще не у нас – тоді ми йдемо до вас!» – саме під таким гаслом напередодні професійного свята бібліотекарі провели вуличну PR-акцію. Мета якої була привернути увагу вихователів найближчих садочків №67 та №62, вчителів, батьків та дітей мікрорайону до сучасних послуг та можливостей бібліотеки, до нової книги та корисного читання. Кожен отримав яскравий флаєр-запрошення на День відкритих дверей до книгозбірні.