среда, 19 февраля 2020 г.

Безпека в Інтернеті


Інтернет – це цікавий та захоплюючий світ. Але як і в любому іншому світі тут є свої правила, яких треба суворо дотримуватись, для того, щоб уникнути негативних та небезпечних ситуацій.
За ініціативою компанії «Microsoft Україна» другий вівторок лютого відзначається День безпечного Інтернету.
Бібліотека-філія №19 теж вирішила долучитись до цієї дати і провела бібліотечні поради «Інтернет: правила безпеки». Бібліотекарі ознайомили учнів з позитивним та негативним впливом мережі на людину та її наслідками. А головне – намагалися застерегти від загроз, які чатують на дітей в павутині.
Навчання пройшло цікаво. Діти грали в гру «Вітання без слів», вигадували різні форми вітань. Засвоїли правила «Безпеки дітей в Інтернеті». Повторювали поради «Як себе поводити в мережі». Обговорювали мультфільм «Найжахливіший тиждень Петрика!». Під час батлу «Інтернет: добро чи зло?» діти визначалися з позитивними й негативними якостями соц мереж.


"Інтернет: правила безпеки": 

Бібліотечні поради
19.02.2020
Мета:   ознайомити  учнів  з  впливом  Інтернету  на людину; дослідити позитивні і негативні наслідки впливу Інтернету на дітей; виховувати етичне спілкування між товаришами, дорослими, інформаційну культуру учнів; застерегти від загроз, які можуть бути в Інтернеті.

План
1.    Вступне слово бібліотекаря.
2.    Гра «Вітання без слів».
3.    Презентація «Безпека дітей в Інтернеті».
4.    Поради «Як себе поводити в мережі».
5.    Перегляд та обговорення мультфільма  «Найжахливіший тиждень Петрика!».
6.    Вправа «Хто більше?».
7.    Мультфільм Фіксики «Обережно в Інтернеті!».
8.    Батл «Інтернет: добро чи зло?».

Хід заходу

Бібліотекар: Сьогодні ми поговоримо про світ, з яким ви стикаєтесь кожного дня – про світ Інтернету. Інтернет – це цікавий та захоплюючий світ, який дозволяє вам дізнаватись про  цікаве, спілкуватись з людьми, грати в цікаві ігри та ділитись з іншими своїми думками та захопленнями. Але як і в любому іншому світі в Інтернеті є свої правила,  яких треба суворо дотримуватись, для того, щоб уникнути неприємних та небезпечних ситуацій. За ініціативою компанії «Microsoft Україна» другий вівторок лютого відзначається День безпечного Інтернету.
На сьогодні в Україні проблема безпеки дітей в Інтернеті постала особливо гостро. Аудиторія користувачів всесвітньої мережі дедалі розширюється, і її переважну частину становлять діти та підлітки, які не усвідомлюють повністю загроз, що можуть чекати у віртуальному просторі.
Спробуємо сьогодні дослідити  позитивні і негативні наслідки Інтернету, сформулювати та засвоїти правила безпечної роботи в Інтернеті.

2.  Гра «Вітання без слів»
Учасникам пропонується протягом 2-3 хвилин вільно рухатись в класі та
встигнути  за  цей  час  привітати  якомога  більше  товаришів.  Робити  це  треба мовчки, без слів: кивком голови, рукостисканням, обіймами і т.ін. При цьому кожен учасник має право використати кожен спосіб привітання лише один раз; для кожного наступного привітання необхідно вигадати новий спосіб.
Гра сприяє зняттю психологічної напруги, вільному спілкуванню.
Бібліотекар:
−  Кому скільки вдалось привітати людей? 
−  Що складніше − вигадати нові способи або їх продемонструвати?
 Бібліотекар:  Ви  побачили,  що  спілкуючись  в    Інтернеті,  люди  використовують іноді зовсім незвичні форми спілкування. 
        Бібліотекар: Інтернет – дуже потужний ресурс, який приховує досить багато небезпек як для дітей, так і для дорослих. Знання цих небезпек дозволить їх уникнути. Ми підготували для вас презентацію «Безпека дітей в Інтернеті». Давайте передивимося та обговоримо.

     3. Презентація «Безпека дітей в Інтернеті»
Додаток до презентації
1 Віруси. Комп’ютерний вірус – це невелика програма, яка написана програмістом високої кваліфікації, здатна до саморозмноження й виконання різних деструктивних дій. На сьогоднішній день відомо понад 50 тис. комп’ютерних вірусів. Дія вірусів може проявлятися по-різному: від різних візуальних ефектів, що заважають працювати, до повної втрати інформації. Основними джерелами вірусів є:
 - дискета;
 - комп’ютерна мережа;
 - жорсткий диск;
 - вірус, що залишився в оперативній пам’яті після попереднього користувача.
       2  Кібер-хуліганство – термін, який використовується для того, аби описати інформаційні атаки на дитину через Інтернет. На відміну від традиційного хуліганства, якого дитина може уникнути, знаходячись вдома, стати жертвою кібер-хуліганства можна й у власній оселі на очах у батьків. Варіанти кібер-хуліганства досить різноманітні.
Кібер-булінг - умисне цькування щодо визначеної особи у кіберпростірі, як правило, протягом тривалого періоду часу
Кібер-грумінг - новий вид сексуального насильства проти дітей в інтернеті. Шахраї реєструються у соцмережах під виглядом підлітків, отримують від жертви інтимні фото, а потім шантажують її.
          3 Грифери. Інтернет-шахраї, які заважають учасникам он-лайн-ігор спокійно грати. Вони періодично пошкоджують ігрових персонажів, блокують певні функції гри та викрадають як персонажів, так і їхнє віртуальне життя.
Ця мережа використовується шахраями для розсилання спаму, вірусів та здійснення атак на інші комп’ютери та сервери.
         4 Он-лайн-хижаки «Хижаки» встановлюють контакт із дітьми шляхом розмов у чат-кімнатах, обміну миттєвими повідомленнями, електронною поштою або через дошки повідомлень. Багато підлітків користуються он-лайн-форумами підтримки ровесників з метою вирішення власних проблем. Хижаки часто відвідують такі зони в он-лайні, щоб знайти вразливих жертв

Бібліотекар:  Без  комп’ютерів  цивілізоване  суспільство  не  можна  вважати  повноцінним,  і  застосування  комп’ютерів  поширюється  кожного  дня  і  буде  поширюватися  у  майбутньому.  Як  і  будь-який  інший  винахід,  комп’ютер  в  умілих  руках  –  це  благо,  а  у  безладних  –  покарання.  Його  шкідлива  дія  на здоров’я  людини  головним  чином  залежить  від  порушення  правил,  які  ми  з вами  встановимо  пізніше.  Слід  користуватися  комп’ютером  так,  щоб  можна було  зберігати  фізичне,  психічне  та  духовне  здоров’я.  Та  перед  нашою подорожжю давайте запам’ятаємо кілька правил.

            4. Поради «Як себе поводити в мережі»:
·          Пам’ятайте, що Ви говорите з людиною
·         Дотримуйтеся тих же стандартів поведінки, що і в реальному житті
·         Пам’ятайте, що Ви перебуваєте в кіберпросторі (Якщо Ви ведете активне життя в мережі – відвідуєте кілька чатів та форумів,  важливо брати до уваги стиль спілкування, якого дотримуються Ваші співрозмовники)
·         Поважайте час і можливості інших
·         Бережіть репутацію
·         Допомагайте іншим там, де Ви це можете робити
·         Не вплутуйтесь в конфлікти і не допускайте їх
·         Поважайте право на приватне листування
·         Вчіться прощати іншим їхні помилки
·         Завжди поводьтеся у мережі так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами!

 Бібліотекар: А зараз ми з вами подивимося відео про Петрика і закріпимо знання про безпеку в Інтернеті.

5. Перегляд та обговорення  мультфільма «Найжахливіший тиждень Петрика!»
Бібліотекар: Діти,    подорожуючи  Інтернетом,  ви  повинні  запам’ятати  декілька  дуже важливих правил. 


Інтернет – це диво-звір! 
Його можливостям не вір 
Такий цікавий й небезпечний 
Будь з ним ти дуже обережний. 
І хай з вас кожен пам'ятає, 
Коли простори покоряє 
Про небезпеку в Інтернеті, 
Що манить у свої тенета. 
У пошуках свого кохання 
Ти починаєш спілкування 
Із незнайомцем віртуальним,  
Що прагне зустрічі реально. 
Не дай ввести себе в оману! 
Скажи ти «Стоп!» цьому обману,  
Закінчи небезпечну гру, 
Навчись розпізнавати цю брехню. 
 Коли ж заманюють в витрати, 
Не дай себе ти ошукати! 
Покинь цей небезпечний сайт,  
Не вартий він твоїх витрат! 
Якщо ж з’явилося бажання  
Розповісти про себе все, 
То пам’ятай, що особисті дані –  
Це інформація – «секрет». 
А ще я хочу про сміття 
Інформаційне розказати 
Бруд інтернетний, як багно, 
Він має здатність засмоктати. 
І на останок пам’ятай: 
Такі сторінки залишай! 


Бібліотекар: Як бачите,  в Інтернеті вас підстерігають небезпеки, про які ви навіть не здогадуєтесь.

             6. Вправа «Хто більше?»
Бібліотекар: Вам необхідного по черзі  якомога більше назвати соціальні мережі. Пояснити, для чого вони існують.
( вайбер, гул, твітер, фейсбук, телеграм, ютуб та інші)


            7. Мультфільм  Фіксики «Обережно в Інтернеті!»

 8. Батл «Інтернет: добро чи зло?»
Бібліотекар: Ділимося на дві команди. Я вам зараз показую картинки з логотипами соціальних мереж, ви називаєте їх розповідаєте: одна команда про позитивні, а друга −  про небезпеки, які чатують вас в Інтернеті.

Бібліотекар:  Ми  з  Вами   сьогодні   дізналися,  що  в  мережі  Інтернет  треба  бути  обережним  і  пам’ятати  правила безпеки. Пам’ятайте, не забувайте й іншим знання свої передавайте!
Будьте в Інтернеті обережними дуже , а то в халепу потрапити можна! 

Список літератури
1.        Інтернет у нашому житті: Бесіда з учнями //Позакласний час. − 2012. − №21−22. − C. 115-126

2.  КомарницькаКомарницька, Оксана Михайлівна О.М. Безпечний інтернет: Тренінг /Оксана Михайлівна Комарницька //Позакласний час. − 2013. − №19-20. − C. 33-37

3.    ЛабнюкЛабнюк, Оксана Михайлівна О.М. Безпека дитини в інтернеті: Заняття/ Оксана Михайлівна Лабнюк //Позакласний час. − 2013. − №21-22. − C. 32

4.    СабітоваСабітова, Діляра Аріфівна Д.А. Д.А. І жартома, і всерйоз: Захід з інформатики у старшій школі / Діляра Аріфівна Сабітова //Позакласний час. − 2013. − №21-22. − C. 12-14

5.    Чепорнюк Н.Б. Чепорнюк, Наталія Борисівна Золотий диск: Захід з інформатики /Наталія Борисівна Чепорнюк //Позакласний час. − 2013. − №21-22. − C. 20





Комментариев нет:

Отправить комментарий