четверг, 28 сентября 2023 г.

Коли починати читати книжки малюку?: Поради від бібліотекарів

  Ніколи не рано читати дитині вголос. Численні дослідження підт верджують, що читання дітям з піврічного віку призводить до того, що через чотири роки в них будуть добре розвинені словниковий запас і грамотність. Має значення й те, наскільки часто батьки читають разом з дитиною в дошкільному віці – це впливає на розвиток навичок читання й письма. Діти здатні вчитися навіть тоді, коли вони ще н е вміють говорити.

У середньому з 18 місяців діти вже готові самостійно взаємодіяти з книжками. Вони вчаться сидіти і слухати, гортати сторінки книжок, роздивлятися ілюстрації.

Уміння читати — це результат накопичення цілої низки компетенцій, які починають розвиватися буквально з пелюшок. Уже в перші тижні свого життя і навіть до народження немовлята активно сприймають та «аналізують» почуті звуки. Вони налаштовуються на різні тони та зразки мови, розрізняють знайомі голоси, розвивають розуміння звуків, слів і речень.

 1. Створіть «балакуче» середовище

Заохочуйте та підтримуйте постійне спілкування з малюком. Розмови з дітьми на будь-які повсякденні теми, у яких вони виступають активними співрозмовниками, допомагають їм розвивати словниковий запас. А от пасивне слухання чужих розмов дитиною працює не так ефективно.

2. Використовуйте ритм і музику

Грайте з дітьми в римовані ігри, співайте пісеньки, читайте віршики, слухайте ритмічні пісні та оточуйте дітей музикою. Повторення, рима і ритм допомагають дітям запам’ятовувати нові слова та опановувати ритмічність мови.

3. Читайте зображення

Роздивляйтеся з малюками книжки-картинки, сімейні фотоальбоми, картини й листівки. Обговорюйте з ними побачене, вчіть їх озвучувати намальоване, помічати деталі, вербалізувати візуальну сцену чи історію. Вміння читати та інтерпретувати малюнок допоможе дитині розвинути навички розповідача, розуміти структуру тексту.

4. Звертайте увагу на друковані слова довкола себе

Йдучи з дитиною до садочка, зверніть увагу на назви крамниць і рекламу на білбордах. Дозволяючи дитині погратися в гру на смартфоні, разом прочитайте її назву. Постійно акцентуйте увагу на текстовій інформації, яку бачите довкола себе в повсякденному житті. Це допоможе дитині швидко опанувати абетку.

5. Читайте книжки

Користь спільного читання з дитиною переоцінити важко. Це не лише допомагає малюкові розвиватися когнітивно, зняти психологічну напругу, а й неабияк зближує, допомагає будувати довірливі стосунки. Вибір книжок для малюків величезний — це і тактильні книжки, і книжки-картонки, і книжки-іграшки, і поп-ап, і традиційні книжки-картинки

#читайкомпанія


Комментариев нет:

Отправить комментарий