пятница, 16 августа 2024 г.

Як захиститися від фейків і дезінформації

За  час, поки триває війна в Україні, з’явилися сотні телеграм та  відеоканалів  у яких щохвилини з’являються новини – перевірені й ні. Одні сіють паніку, в інших відбувається «зрада», треті, навпаки – заспокоюють. Для того, аби запобігти поширенню вигаданих чуток в соцмережах бібліотекарі філії №19 провели  для читачів захід «Фейкова інформація: фото та відео». Присутні познайомилися з видами дезінформації, прослухали поради, як її розпізнавати. Переглянули відео «Як захистити себе від фейків: 5 порад»

Бібліотекарі звернули увагу на  покрокову інструкцію перевірки новини на фейк:

-          шукати першоджерело;

-          перевіряти у відкритих джерелах (наявність статистики та іншої інформації);

-          шукати додаткову інформацію у відкритих джерелах про авторів, героїв, коментаторів публікації або сюжету та аналізуйте їх;

-          використовувати спеціалізовані програми для перевірки фото/відео/аудіо на фейковість.

Бібліотекарі наголосили, що на платформі Дія.Освіта є освітній серіал «Як захиститися від фейків і дезінформації Базові навички з фактчекінгу та протидії дезінформації». Це 10 серій, насичених знаннями з протидії фейкам і дезінформації, захисту особистих даних і порадами з безпеки в Інтернеті. Освітній серіал надасть глядачам практичні навички медійної та інформаційної грамотності, які мають стати частиною їхнього життя в умовах повномасштабної війни, а також пояснить, як орієнтуватися в інформації довкола та розпізнавати дезінформацію й пропаганду.



Комментариев нет:

Отправить комментарий