пятница, 25 ноября 2016 г.

Як потоваришувати з Чакалкою: поради автора

Листопад у нашому місті вже традиційно є одним із найбільш літературних місяців. Пов’язано це із гастролями видавництва «Фонтан казок», який уже втретє поспіль приїздить до Кропивницького із «десантом» книжок та командою сучасних дитячих письменників на чолі з письменником та видавцем Іваном Андрусяком.
«Фонтан Казок» – книжкове видавництво засноване у 2014 році у Києві. За словами видавців, їхня мета  «творити казки добрі, мисливі, пізнавальні, українські, сучасні, креативні», а головне  «звернені в майбутнє». Гасло видавництва: «Фонтан казок  щоб напувати мрії!». Пріоритет видавництва  пошук нових імен, молодих письменників та художників, а також відкриття нових граней творчості відомих авторів.
Цього року «Фонтан казок» презентував ряд книжкових новинок, серед яких «Сім нескладух говорухи» Саші Кочубей, «Вітер з-під сонця» Оксани Лущевської, «Стефа і Чакалка» (три пригоди і бонус) Івана Андрусяка, «Тимко і ґелготунчик Шкода» Сергія Пантюка, «Мікробот» Олега Чаклуна, «Місто тіней» Мії Марченко та інші. До речі, у «Фонтані казок» готується до друку книга нашої місцевої поетеси Олени Горобець «Горобці-молодці».
У Кропивницькому автори «Фонтану казок» провели ряд зустрічей. Завітали  вони і до бібліотеки-філії № 19, де вже другий рік поспіль на них чекали маленькі читачі.
Розпочав презентацію Іван Андрусяк із запитання «Ви вовки? Я вовків не боюся. Чи може ви чупакабри?» і прочитав вірш про фантастичного звіра – чупакабру. Загалом пан Іван презентував усі книжки видавництва, які привіз із собою. Серед яких була і його «Стефа та Чакалка» – три книжково-пригодницьких повісті під однією обкладинкою про дівчинку Стефу та дуже страшну Чакалку. За мотивами повісті «Стефа і її Чакалка» Чернігівський театр ляльок імені Олександра Довженка зробив постановку, а у книжці, як бонус, містяться  пісні із цієї вистави: «Пісня Хруща», «Пісня Чакалки», «Пісня Орини».  
Другим виступав відомий поет і автор кількох дитячих книжок Сергій Пантюк. Презентував минулорічну книгу «Вінчі та Едісон» та нову «Тимко і ґелготунчик Шкода» – зворушливу історію дружби кмітливого хлопчика Тимка і кумедного розбишакуватого гусеняти з влучним прізвиськом Шкода. Книга не залишить байдужим ні дітей, ні дорослих. Адже в цій історії усе справжнє – і ферма, і люди, і птахи, свійські та дикі, а головне – справжні емоції і справжні пригоди.
Останньою презентувала свою книгу «Місто тіней» перекладачка та письменниця Мія Марченко. Ця повість у 2016 році здобула перемогу в конкурсі «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» з метою простимулювати українських письменників до створення повістей, у героях яких сучасна дитина впізнавала б себе. Окрім того, книжка здобула першу премію «Корнійчуківської премії» (Одеса, 2016) та перемогу в «Коронації слова» (Київ, 2016).
Традиційно зустріч пройшла у теплій атмосфері. Діти радо ставили запитання авторам, брали участь в інтерактивах, були жвавими і активними, не зважаючи на те, що презентація затягнулася більше ніж на годину – письменників так добре зустріли, що вони не хотіли прощатися. Наприкінці усі бажаючи отримали книжки з автографами авторів, сфотографувалися, поспілкувалися. 
Варто зазначити, що протягом 2015 року видавництво зреалізовувало соціальний проект «Бібліофонтан», метою якого є поповнення фондів українських бібліотек усіх рівнів якісною сучасною українською дитячою книжкою. 10 бібліотек отримали у свої фонди повні комплекти книжок видавництва, а також добірки книжок видавців-партнерів. Серед них, за ініціативою самих бібліотекарів, опинилася і бібліотека-філія № 19, яка також отримала нові книжки видавництва.          


Комментариев нет:

Отправить комментарий