вторник, 10 января 2017 г.

Ворожіння перед Різдвом

Новорічні свята – чудова та магічна пора, коли кожен вірить у здійснення заповітного бажання. І, звичайно ж, хочеться знати, наворожити, що буде, що чекає, здійсниться – не здійсниться.


Ворожіння перед Різдвом
На зернах. Компанія з двох-трьох незаміжніх дівчат розставляє по колу блюдця з гречкою, пшоном, рисом, манкою, вівсянкою й пер­ловкою. В окреме блюдце вони на­ливають воду. По черзі кожна дівчина розкручує в центрі кола сире яйце. Всі вони уважно спосте­рігають, до якого блюдця яйце по­котиться. Якщо до гречки наречений буде багатий, якщо до пшона – він буде блондином, рис означає, що дівчина буде не пер­шою його дружиною. Якщо яйце вибере манку, то обранець буде з півночі, якщо перловку носитиме форму. Блюдце з водою означає, що дівчині доведеться багато подоро­жувати разом із обранцем. Якщо яйце крутитиметься на місці, до цього року дівчина заміж не вийде.
На гребінці. Увечері перед сном потрібно почепити свій гребінець зовні на вікні чи дверях, запро­сивши судженого прийти й зачеса­тися. Якщо вранці виявиш на гребінці волосинку, то цього року в  тебе буде весілля. Якщо ні, то весілля поки що відкладається.
Обручка. Налий у склянку  води й постав із обох боків дві свічки. Візьми обручку (мамину або бабусину), зав'яжи її на нитку, піднеси до води: якщо обручка почне битися об стінки – рахуй, стільки років тобі чекати свого судженого. Якщо обручка вперто не хоче крутитися й битися об 9 стінки, не судилося тобі у цьому році покрасуватися в білій сукні.
Вдача. Дівчата виходили на ву­лицю з ложкою та мискою і почи­нали стукати. З якого боку озветься пес, туди піде заміж. Потім підходили до вікон сусідів: якщо чули слово «сядь» – не по­щастить вийти заміж, а коли «йди» в цьому році прийдуть свати. Якщо дівчина хотіла побратися з хлопцем, то підходила до хліва і слухала, як поводять себе свині: тихо сплять - у родині буде лад, а коли кричать - у сім'ї будуть часті сварки. Ворожили і в такий спосіб. Клали на столі різні речі (гроші, молоток, чарку тощо), із зав'яза­ними очима почергово підходили - до якої речі доторкнулася, таким на вдачу буде майбутній чоловік.


Матеріал з газети: Наше місто. – 2013. – 3 січня. – С.4


Комментариев нет:

Отправить комментарий