«Енеїда» Івана
Котляревського – це справжня енциклопедія української кухні кінця 18 – початку
19 сторіччя. Цікаво знати, що їли наші предки і що для них було делікатесом.
До дня народження засновника
нової української літератури бібліотека для дітей №19 відкрила тимчасову
ресторацію – «Енеєва кухня». Усі читачі книгозбірні мали можливість скуштувати
страви, описані Котляревським у славнозвісній «Енеїді». Бібліотекарі відшукали
старовинні рецепти, які були популярними на українському столі у 18 столітті,
та влаштували надзвичайно смачну дегустацію.
Чим же ласували козаки на
чолі з «парубком моторним»? Звичайно галушками! І це не якась бідняцька їжа, а
страва, яку подавали на вишуканих прийомах. Потапці – це давній козацький
бутерброд із житнього хліба з підсмаженим салом та зеленню. Пундики – смажені
коржі на сироватці перемазані засмажкою із цибулі. Шулики – запечені тістечка
того часу із цукром та маком, які заправляють розтертими в макітрі маком,
цукром та медом. Мандрики – сирне печиво схоже на пампушки.
Саме цими традиційними стравами
протягом дня пригощали бібліотекарі своїх читачів.
Комментариев нет:
Отправить комментарий