вторник, 21 мая 2019 г.

Смачні традиції Котляревського

«Енеїда» Івана Котляревського – це справжня енциклопедія української кухні кінця 18 – початку 19 сторіччя. Цікаво знати, що їли наші предки і що для них було делікатесом.
До дня народження засновника нової української літератури бібліотека для дітей №19 відкрила тимчасову ресторацію – «Енеєва кухня». Усі читачі книгозбірні мали можливість скуштувати страви, описані Котляревським у славнозвісній «Енеїді». Бібліотекарі відшукали старовинні рецепти, які були популярними на українському столі у 18 столітті, та влаштували надзвичайно смачну дегустацію.
Чим же ласували козаки на чолі з «парубком моторним»? Звичайно галушками! І це не якась бідняцька їжа, а страва, яку подавали на вишуканих прийомах. Потапці – це давній козацький бутерброд із житнього хліба з підсмаженим салом та зеленню. Пундики – смажені коржі на сироватці перемазані засмажкою із цибулі. Шулики – запечені тістечка того часу із цукром та маком, які заправляють розтертими в макітрі маком, цукром та медом. Мандрики – сирне печиво схоже на пампушки.
Саме цими традиційними стравами протягом дня пригощали бібліотекарі своїх читачів.














Комментариев нет:

Отправить комментарий