четверг, 20 июня 2019 г.

Український вінок: мода чи оберіг?

Вишитий рушник й сорочка, писанка, лялька, віночок, калина, верба, лелека – без них важко уявити нашу Україну. Саме з оберегів починається для кожного Батьківщина. Усе це наша родовідна пам'ять, наші національні символи й обереги.
Також наші предки вірили в магічну силу рослин, які не лише лікували, але й оберігали від злих сил. Українці вважали, що кожне природне явище, кожна рослина мають душу, і тому з такою пошаною ставилися до них. Без потреби ніхто не зривав квітів та недозрілих плодів. Рослини в українців були не тільки уживані в побуті, а мали ще й інше значення – були своєрідними символами-оберегами. Недаремно наш народ склав про них стільки пісень, легенд й казок.
Про найпоширеніші рослини розповіли бібліотекарі філії №19 під час майстер-класу «Обереги нашої держави» й показали, як створити сучасний вінок наділений «магічною силою».
Особливе місце у дитячому віночку посіли мальва, ружа та півонія, як символ віри, надії та любові; барвінок, як символом життя; ромашка – символ дівочої чистоти. Також головне місце в вінках дітлахів посіла й волошка – як символ відданості й ніжності. Бібліотекарі розповіли, що його дарувала дівчина хлопцю у дорогу.

Шануймо Україну та її звичаї!









Комментариев нет:

Отправить комментарий