четверг, 14 мая 2020 г.

18 травня ̶ день пам’яті жертв депортації кримських татар


Хоча у 1967 року парламент Радянського Союзу визнав необґрунтованими звинувачення всіх кримських татар, вони до самого краху комуністичного тоталітаризму так і не отримали права повернутися на історичну батьківщину. Вшанування на загальнодержавному рівні пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, так і демонстрація солідарності в боротьбі за відновлення їхніх прав набуває важливого українського та міжнародного значення.

Історична довідка:
Операція радянських військ з вигнання нацистських окупантів з території Кримського півострова почалася 8 квітня 1944 року і завершилася в ніч на 13 травня.
А 11 травня 1944 року було прийнято цілком таємну Постанову Державного комітету оборони № 5859сс «Про кримських татар». В ній наводилися попередні претензії до кримськотатарського населення, які стали обґрунтуванням депортації. Насправді жодних доказів «масового дезертирства» кримських татар не існує.
            Депортація кримськотатарського населення розпочалася о 3 годині ранку 18 травня 1944 року і завершилася 20 травня.
            Разом вигнано з Криму за перші два дні 191 044 осіб. Окремо 5989 чоловік, звинувачених у співпраці з німцями,
В ході червневих депортацій болгар, вірмен, греків та «іноземних підданих» було додатково було виселено 3141 кримського татарина, яким пощастило врятуватися в травні. Таким чином, загальна кількість вигнаного з Криму корінного народу склала: 183 тис. осіб на загальне спецпоселення, 6 тис. у табори управління резервів, 6 тис. до ГУЛАГу, 5 тис. спецконтингенту для Московського вугільного тресту, а разом 200 тисяч осіб. Серед дорослих поселенців знаходилося також 2882 росіян, українців, циган, караїмів та представників інших національностей //За матеріалами Українського інституту національної пам’яті.


Комментариев нет:

Отправить комментарий