четверг, 6 января 2022 г.

Щедрий вечір

13 січня ми святкуємо свято Маланки, а 14 січня – свято Василя. У народі ці свята об'єдналися, і тепер ми маємо Щедрий вечір або свято Маланки або старий Новий рік.

Цього вечора теж готували кутю й різноманітні страви. Щоправда вже не були пісними – тут були і ковбаси, і холодець, і шинка. Саме обряд називали Щедрою вечерею.

«Щедрий вечір,

Добрий вечір,

Людям на здоров'я!» – так  починалися щедрівки.

Щедрівка – слово українського походження, в інших слов’янських народів воно відсутнє. Саме щедрівки у передноворічну ніч співали діти під вікнами сусідів, коли йшли щедрувати або маланкувати.

Дійовими особами Маланки виступали тварини – «коза», «журавель», «бик»; демонологічні персонажі – «смерть» і «чорт»; етнічні – «гуцул», «циган» та інші. Маланка була парубоча і  дівоча. Центральну роль парубочої Маланки виконував парубок, перевдягнений у вбрання дівчини або молодиці. В хаті учасники дійства розігрували кумедні сценки – інтермедії.

А ось зранку 14 січня хлопчики (бо тільки вони мали на це право) ходили  по хатах і «посівали» злаками (окрім пшона, маку, рису та гречки).

«На щастя, на здоров'я, на Новий рік» — саме так поздоровляли хазяїв з Новим роком і, розкидаючи зерно, бажали доброго врожаю, здоров'я та удачі.

За матеріалами книги

 Свята, традиції, звичаї українського народу – Х, 2008. – С.18



Комментариев нет:

Отправить комментарий